Ring oss 073-939 16 61

 

Om företaget

Det är jag, Jukka Granqvist och min fru Tina som tillsammans driver Sundborns Snickeri & Design AB. Hos oss kan du beställa unika möbler med anor från Carl Larssons hem och specialsnickerier. I min snickeriverkstad tillverkar jag inredningsdetaljer och även moderna möbler i varierande träslag. Tillsammans med våra samarbetspartners åtar vi oss köksrenoveringar och ombyggnationer. Vänd dig till Sundborns Snickeri & Design AB i för inredningsidé och formgivning.

Sundbornsstolens historia

Starkt och gott arbete

"Starkt och gott arbete" skriver Carl Larsson om stolarna som snickare Arnbom gjort åt honom för tre kronor stycket. De ställdes i matsalen i Carl Larsson hem i Sundborn. Det är snart 100 år sedan och de åtta stolarna i gustaviansk stil sår där än. 
Det var snickare Arnbom som Carl Larsson anlitade vid sina ständiga om- och tillbyggnader av det lilla huset vid Sundbornsån. Carl Larsson och fru Karin stod för idéerna. 
Arnbom höll i hammare, såg och hyvel. Målare Persson gav det hela färg.

Tillsammans skapade de en kulturskatt.
Det är rimligt att anta att mästaren själv hade mycket bestämda synpunkter på hur stolarna skulle utformas. Hur som helst föll de honom i smaken.

På "Martina med frukostbrickan" från 1904 lyser de i bakgrunden.
Målningen hänger på Galleria interazional d´arte moderna i Venedig. Snickare Arnboms gamla hyvelbänk finns idag tvärs över viken från Carl Larssongården sett.

Där driver Jukka Granqvist med hustru Sundborns Snickeri. 
När de skulle ta upp tillverkningen fick de låna en stol av Lars Hytte som är barnbarn till Carl Larsson.  Lars har stolen efter sin far Esbjörn, minstingen i barnaskaran där på Lilla Hyttnäs.

Esbjörn fick dem av mor Karin som lät beställa sex stycken av snickare Arnbom 1926. De skickades med tåg till Strängnäs där Esbjörn skulle sätta bo. Omålade var de, och Esbjörn gav dem färg i engelskt rött.

Det skulle han nog gillat, Carl Larsson.